|
|
|
... paradicsomokat kb. 1 percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk és apróra kockázzuk. Mindezt a tejfölhöz keverjük. Hozzáadjuk a kapribogyót és a zöldborsot. Sóval, borssal ízesítjük.
A grillrácsot bekenjük az olajjal. A pisztrángot ráfektetjük és mindkét oldalát ropogósra sütjük. A burgonyákat kiszedjük a parázsból, keresztirányban bevágjuk a te... |
|
|
|
|
|
|
|
... sózzuk, borsozzuk. A gesztenyét bevágva tepsire tesszük, 20 percig sütjük, majd leválasztjuk tóluk a héjat. A maradék olajat felforrósítjuk, és minden oldaláról jól megsütjük benne a sóval és borssal fűszerezett nyúlhúst. A hagymákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és gyorsan átsütjük a hús mellett. A hagymás húst a gesztenyével együtt a mártáshoz adjuk. 10-15 percig még pár... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... citromszeletek
Előkészítési idő: 4-5 óra főzés + dermesztés
Elkészítés:
A kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk és leforrázzuk. A húsdarabokat egy nagy fazékba tesszük, borssal, fokhagymával, sóval fűszerezzük. Beledobjuk a megtisztított zöldségeket, és bő (5 liternyi) vízzel felöntjük. Lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús a csontról leválik. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük, lehűtjük és kevés főzőlével együtt egy tálba rakjuk. 1 dl tökmagolajból, 1 dl borecetből, a hagymából, fokhagymából kevés vízzel salátaöntetet készítünk, amelyet sóval és kevés fehér borssal ízesítünk. Ezzel öntjük le a babot. Néhány órás állás után hidegen tálaljuk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Szaladós (rábaközi csíramálé... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérborral. A sajtokat jól becsomagoljuk, és a grillrács szélén 8-12 percig sütjük. A krémsajtot a tejföllel öszszeke... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemgyökér, 4 dkg liszt, bors, mustár, babérlevél, citromhéj és citromlé, cukor, só.
A megtisztított, cikkekre vágott gombát 5 dkg zsírban megpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük. Ezzel egyidejűleg ugyancsak 5 dkg zsírban megpirítjuk a karikára vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, majd felöntjük vízzel, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... almát és majoránnát helyezünk, majd bő hideg vízzel feltesszük főni. Miután, az első habját leszedtük a megpucolt vegyes leveszőldséget beleaprítjuk. Kb. fél órát főzzük. Sóval, törött borssal, Delikát8 ételízesítővel, fokhagymával, 1 dl vörösborral ízesítjük. Mikor a fácán megpuhult, a husát lefejtjük, tányérra tesszük, majd almapürét kinálunk hozzá.
( Almapüré: az almák... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors, 1 tk. szemes bors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só
Elkészítése:
A tisztított, cikkekre vágott gombát 5 dkg olajban megpároljuk, sóval, borssal meghintjük. Ezzel egyidejűleg ugyancsak 5 dkg olajon megpirítjuk a karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel és p... |
|
|
|
|
|
|
|
... saláták, öntetek, mártások, húsételek, páclevek, halak, vagdaltak, gombás ételek). Az őrölt bors hamar elveszti aromáját, ezért inkább frissen őrölve, a főzés végén tegyük az ételbe. Zöld borssal is találkozhatunk az üzletek polcain. A zöld bors az éretlenül szedett friss bogyó, melyet sós vízben vagy ecetben eltéve árulnak. Aromája a legintenzívebb, de szinte egyáltalán nem csípő... |
|
|
|
|
|
|
|
... húst
Összeállítás:
-bekapcsoljuk a tűzhelyet, rátesszük a KUKTAFAZEKAT
-beleszórjuk a szalonnát, majd a füstölt húst
-rádobjuk a káposzta 70 százalékát
-fűszerezzük a szemes borssal, sóval és bőven mustármaggal, kevés paprikával
-összekeverjük
-rátesszük a töltelékeket szépen körben /nekem10-12 gombóc szokott kijönni/
-majd a maradék 3... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikomlevél.
Elkészítése:
Az oldalast egy éjszakára beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük,
2 liter hideg vízben feltesszük főni. A fokhagymát a borsikafűvel és a szemes borssal együtt teatojásba zárjuk, majd a vöröshagymafejjel és a babérlevéllel együtt az oldalas főzőlevébe dobjuk. Fedő alatt puhára főzzük. Az oldalast kivesszük a léből, s miu... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerkeverék,
* szemes bors,
* babérlevél
A hal fejét és farkát levágjuk. A megtisztított, felaprított leveszöldséggel együtt 1 liter vízbe tesszük. Sóval, szemes borssal, babérral ízesítjük és felforraljuk. Fedő alatt megfőzzük, majd leszűrjük. A halat kicsontozzuk, húsát ledaráljuk és összedolgozzuk a tojás fehérjével. Sóval és hal fűszerkeverékkel ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors
só, bors
A lekapargatott sárgarépát kisebb, a zellert nagyobb kockákra vágjuk. 2fej vöröshagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük. A megmosott oldalast a zöldségekkel és a szemes borssal együtt fazékba tesszük. Felöntjük 1 l sós vízzel, felforraljuk és 15 percig főzzük. A levest leszűrjük, majd a húst a csontról lefejtjük.
A maradék vöröshagymát megtisztítjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fel kockákra, és keverd össze az aszalt gyümölcsökkel. Keverd hozzá a narancs lereszelt héját is. A libát fektesd a hátára, hasüregét jó erősen dörzsöld be sóval és apróra tördelt szemes borssal, majd tedd bele az aszalt gyümölcsös-májas tölteléket. Fogpiszkálóval vagy hústűvel fűzd össze a nyílást, a liba combjait pedig a has fölött, a combtőnél kösd össze.
Fektesd tepsibe a... |
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevél
1 izlés sz. citromhéj
1 izlés sz. citromlé
1 izlés sz. cukor
A cikkekre vágott gombát egy ek. olajban a hagymával együtt megpároljuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. A másik kanál olajban megpirítjuk a karikára vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítjük, és egy kevés vízzel puhára főzzük.
A harma... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt sajt
olaj
só
őrölt bors
Elkészítés: A tojásból, szódavízből és lisztből sűrű palacsintatésztát készítünk, majd belekeverjük a kukoricát, és sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Kiolajozott, tapadásmentes palacsintasütőbe adagolunk a masszából egy-egy merőkanálnyit, és szép pirosra sütjük mindkét oldalát.
A pirosra sült palacsintákat egy ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tetejét megkenjük a tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd a reszelt sajttal és a paprikával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Közben a krémhez a tejet sóval, borssal felforraljuk, apránként belekeverjük a búzadarát, és sűrűre főzzük. A tojássárgáját s a kis kockákra vágott sajtot beledolgozzuk, pici szerecsendióval illatosítjuk. Beleforgatjuk a zöldsé... |
|
|
|
|
|
|
|
... póréhagyma, 1 piros húsú paprika, 8-10 olajos ringli, 20 szem bors, 1 babérlevél, 6 ek. fehérborecet/citromlé, egy csipet cayenne-i bors / csili. Felforralunk 2,5 l vizet 1 kk. sóval, a szemes borssal, babérlevéllel, vörös- és fokhagymával.
Beledobjuk a karfi olt, 10 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítjük. Ugyanígy járunk el a brokkolival is, de csak 5 ... |
|
|
|
|
|
|
|
A köménymag
kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik.
A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer... |
|
|
|
|
|